Formulerer du dig på samme måde, uanset om du taler eller skriver? Det håber jeg ikke, for der er afgørende forskel på, hvordan vi opfatter sprog, når vi læser det, og når vi hører det. Derfor er der nogle krav til dine mundtlige formuleringer, som der ikke er til dine skriftlige.
Din præsentationsteknik skal være ekstrem forståelig Regel nr. 1 for præsentationsteknik er: Folk er overraskende dårlige til at lytte. Når du siger en sætning, så går der ca. 8 sekunder, fra du begynder, til at publikum begynder at glemme begyndelsen. Hvis du har en sætning, der tager mere end 8 sekunder at sige, vil folk derfor ikke kunne forstå den, fordi de ikke kan have den hele i hovedet på en gang.
På skrift kan du sagtens have længere sætninger. Hvis en sætning er lang, så kan læseren sætte tempoet ned, læse den i mindre bidder, og læse den igen, hvis han ikke forstod den første gang. Det kan publikum ikke, når du taler.
Statsministeren taler også som et barn Prøv en gang at læse manuskript til statsministerens nytårstale 2015. Den er skrevet af en topprofessionel taleskriver og fremført af landets politiske leder. Men hvad ser vi? Næsten ingen sætninger er længere end 1 linje, og de fleste sætninger er under 10 ord!
Når du kigger på manuskriptet til talen, ligner det noget, der er skrevet af et barn. Men det gør talen utroligt nem at følge med i, og du skal derfor heller ikke være bange for at bruge korte sætninger i din præsentationsteknik. Det gør kun din præsentation nem at forstå!
Vil du gerne blive endnu klogere på præsentationsteknik? Klik på knappen til venstre og læs mere om kursusdatoer, priser og tilmelding. Læs også om kursusvirksomheden Aros Business Academy.