Du ankommer til en fest. Du giver hånd til 15 nye mennesker, og de fortæller dig alle deres navn. Senere sætter du dig og taler med en af dem. Spørgsmålet er: Kan du huske personens navn? Hvis du er, som mennesker er flest, så kan du ikke, for du har kun hørt navnet én gang. Når du hører et navn, som du ikke har nogen særlig grund til at skulle huske, vil du faktisk ofte glemme det på under et sekund!
Folk glemmer lynhurtigt det meste af det, du fortæller dem. Nu tænker måske "åhh nej, man kan ikke få fok til at huske noget som helst!" men hvis du tilpasser din præsentationsteknik, kan du vende det til din fordel.
Din præsentationsteknik afgør, hvad publikum husker Publikum vil altid huske NOGET af det, du siger, men aldrig ALT det, du siger. Du kan selvfølgelig sige alt i din præsentation netop én gang, og lade tilfældighederne råde over, hvad folk husker. Men du kan også være smart. Fortæl indirekte publikum, hvad der er vigtigst ved at sige det flere gange.
Brug fx den klassiske struktur
Fortæl dem, hvad du vil fortælle dem
Fortæl det
Fortæl dem, hvad du har fortalt dem
Hvordan du bruger strukturen i din præsentationsteknik Hvis du fx skal fortælle at virksomheden skal spare på transportudgifter, så starter du med at sige, at virksomheden skal spare på transportudgifter, og at du nu vil forklare hvorfor. Så giver du dine argumenter for hvorfor virksomheden bør spare på transportudgifter, og evt. hvordan virksomheden kan spare på transportudgifter. Til sidst opsummere hvorfor det lige var, at virksomheden bør spare på transportudgifter.
På den måde får du dit vigtigste budskab sagt flere gange end noget andet, og fok vil derfor uden tvivl huske det. De vil derimod ikke kunne huske alle dine argumenter og forslag - de vil ubevidst vælge at huske dem, der har gjort størst indtryk på dem. Og det er ikke så dårligt!