Måske er du kvik. Måske har du luret at dine argumenter og dine forklaringer ikke er det eneste vigtige for din præsentationsteknik. Nej, din egen troværdighed og dit image i publikums bevidsthed har også en kæmpe indflydelse på, om din præsentation har gennemslagskraft eller ej.
For over 2000 år siden definerede filosoffen Aristoteles de tre elementer, der skaber troværdighed. De samme tre elementer er siden blevet bekræftet af videnskabelige studier i de 20. århundrede. Du får dem her.
Vis klogskab og praktisk erfaring Hvis folk ikke kender dig i forvejen, er det meget vigtigt at vise dem, at du er klog på dit emne og har erfaring med det, du taler om. Fortæl fx hvad du har studeret eller hvilke gode resultater, du har opnået indenfor det område, du skal tale om.
Vis, at du vil dit publikum det bedste Dette er dybt overset af mange talere, men undersøgelser viser at det er mindst lige så vigtigt at udvise velvilje overfor sit publikum, som det er at fremstå klog på det, man taler om!
Derfor: Brug din første sætning på at udtrykke, at du er glad for, at publikum gider at lytte til dig, og at du håber de får noget ud af det. Smil venligt imens du siger det, og du er allerede i fuld gang med at opbygge din troværdighed.
Vis, at du er en moralsk person Denne her er svær! Det tredje element er at folk opfatter dig som en moralsk person, og derfor skal man træde varsomt. Hvis du åbenlyst prøver at vise at du er en meget moralsk person, virker det modsat!
Men hvis du kan få en anden person til at præsentere dig og nævne noget godt, du har gjort, så kan det virke super overbevisende.